De kalender. Digitaal of manueel?

Zelfs met honderden beschikbare apps om u te helpen uw leven te organiseren, is een papieren bureaulegger misschien precies wat u nodig hebt om uw werkschema bij te houden. Ondanks dit vreselijke digitale tijdperk, winnen bureaukalenders zelfs wat terrein. Tussen 2014 en 2016 is de verkoop van kalenders met 8% gestegen en die van manuele 3 maanden kalenders met 10%.

Waarom blijven mensen bij papier of herontdekken ze het? Er is nog steeds geen betere tool dan een papieren planner. Plannen met pen en papier biedt zelfs enkele voordelen ten opzichte van digitale kalenders. 

De hersen-hand-verbinding

Typen en handschrift lijken misschien op elkaar, maar onze hersenen behandelen de twee activiteiten anders. Wanneer u handmatig schrijft moet u opeenvolgende bewegingen maken om de letters te vormen, welke grote regio’s activeert die betrokken zijn bij het denken, de taal en het werkgeheugen hersenen. Voor het typen van een letter op een toetsenbord geldt dit echter niet.

In een groot onderzoek werden niet-geletterde kinderen opgesplitst in groepen en leerden ze letters met de hand te schrijven of letters op een toetsenbord te typen. Later keken ze naar dezelfde letters terwijl hun hersenen werden gescand in een functioneel MRI-apparaat. De hersendelen waarvan bekend is dat het succesvol lezen ondersteunen, werden geactiveerd bij de studenten die de brieven hebben geschreven, maar niet bij de studenten die alleen hebben getypt.

De voordelen van handschrift worden ook later in het leven duidelijk. Oudere studenten begrijpen colleges beter wanneer ze met de hand notities maken dan op een laptop. Bovendien zijn volwassenen beter in staat om een nieuw alfabet te leren als ze de letters met de hand oefenen in plaats van op een computer. Wat betekent dit onderzoek naar de hersen-handverbinding voor uw kalender? Misschien onthoudt u uw afspraken beter als u ze op papier schrijft in plaats van ze te typen. Je zou zelfs kunnen denken aan het opschrijven van taken en afspraken als oefening voor je hersenen. Een van de voordelen van afstand nemen van het toetsenbord en iets doen dat meer flexibiliteit vereist in de manier waarop we onze handen gebruiken, is dat het ook meer flexibiliteit vereist in hoe we onze hersenen gebruiken. 

Een bureaulegger biedt ook een plek om te krabbelen. Schoonweg krabbelen lijkt misschien tijdverspilling, maar het is een krachtige manier om de concentratie tijdens saaie taken te verbeteren. Zo herinnerden, in een ander onderzoek, de mensen die willekeurig waren toegewezen aan het doodlen tijdens een opzettelijk saai telefoongesprek, 29% meer van het gesprek dan degene die dit niet deden.