Een BKR registratie: wat houdt dat eigenlijk in?

Wanneer je een lening afsluit, wordt dit vastgelegd in het Centraal Krediet Informatiesysteem. Dit wordt ook wel Bureau Krediet Registratie (BKR) genoemd. Door deze registraties ontstaat er een overzicht van al je leningen. Ook worden betalingsachterstanden geregistreerd, zodat banken of overige kredietverstrekkers erachter kunnen komen of er sprake is van betalingsproblemen. Verder kan men op die manier ook makkelijk nakijken of je ergens anders al geld hebt geleend. Deze registratie gebeurt, naast in Nederland, ook nog in veel andere Europese landen. Een BKR registratie is niet per definitie negatief; een gebrek aan geregistreerde betalingsachterstanden kan gezien worden als een ‘bewijs van goed gedrag’.

De registratie

Het BKR registreert uiteenlopende zaken. Zo komt roodstaan op je rekening in het register te staan, net als persoonlijke leningen, een doorlopend krediet, apparaten op afbetaling en ook een creditcard. Wanneer je bepaalde rekeningen niet op tijd betaalt, kan dit uiteindelijk gevolgen hebben voor je hypotheek of krediet aanvraag/verhoging. Banken kijken vaak naar het gehele overzicht, bijvoorbeeld of je nog andere leningen hebt lopen, of dat je in een lease-auto rijdt.

A-codering

Als je een rekening niet tijdig betaalt, kan dit uiteindelijk leiden tot een A-codering (achterstandscodering) bij het BKR. Het kan natuurlijk zo zijn dat je, door omstandigheden, het verschuldigde bedrag zelfs na een aanmaningsbrief nog steeds niet kunt betalen. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om een betalingsregeling op te vragen, bijvoorbeeld bij de betreffende bank. Ben je er niet zeker van of deze in orde is? Ook kan het zijn dat er een onterechte codering staat door bijvoorbeeld een aandelenleaseproduct. Stuur je brief dan ter controle naar Leaseproces.

Reeds geregistreerd bij het BKR

Ben je inmiddels geregistreerd bij het BKR? Dan kan dit helaas niet zomaar ongedaan gemaakt worden, ook al claimen sommige bedrijven dit wel te kunnen. Sta je geregistreerd met een aandelenleaseproduct? Dan kun je het best even contact opnemen met Leaseproces, zodat zij je verder kunnen helpen.