Alles wat je moet weten over het registreren en vastleggen van je merknaam

Het registreren en vastleggen van je merknaam is ontzettend belangrijk wanneer je een bedrijf hebt. Door dit te doen bescherm je je bedrijfsnaam en voorkom je dat anderen deze gebruiken, wat tot verwarring kan leiden bij klanten. Maar hoe werkt het registreren en vastleggen van je merknaam precies? En waar moet je op letten? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het registreren en vastleggen van je merknaam.

Een merknaam registreren en vastleggen begint bij het merkenregister. Dit is een register waarin alle geregistreerde merken staan vermeld. Voordat je begint met de registratie van je merknaam is het daarom belangrijk om te checken of de door jou gekozen naam al in het merkenregister staat. Dit doe je eenvoudig via websites als de website van het Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom (BBIE). Wanneer je merknaam nog niet in het merkenregister staat, kun je deze aanvragen bij het BBIE.

Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om je merknaam te registreren en vast te leggen? Het antwoord hierop is simpel: bescherming. Wanneer je je merknaam hebt geregistreerd, mag niemand anders deze naam gebruiken voor dezelfde producten of diensten. Door het vastleggen van je merknaam voorkom je dat anderen hiermee aan de haal gaan en zo je bedrijfsnaam in diskrediet brengen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan concurrenten die een soortgelijke naam gebruiken waardoor klanten mogelijk in de war raken.

Voordat je je merknaam gaat vastleggen is het belangrijk om te bedenken welke producten of diensten je aanbiedt. Wanneer je je merknaam namelijk hebt vastgelegd voor een bepaalde categorie van producten of diensten, mag deze naam ook alleen gebruikt worden voor die specifieke categorie. Het is daarom verstandig om bij het vastleggen van je merknaam na te denken over de verschillende categorieën van je producten of diensten en deze door te geven bij het BBIE.

Als je merknaam eenmaal is vastgelegd, is het belangrijk om goed in de gaten te houden of er geen andere bedrijven zijn die dezelfde of een vergelijkbare naam gaan gebruiken. Het BBIE houdt weliswaar bij welke merken er zijn geregistreerd, maar kan niet controleren of er geen bedrijven zijn die de naam onterecht gebruiken. Wanneer je een andere partij betrapt op het gebruik van jouw merknaam kun je hier wel tegen optreden via bijvoorbeeld een juridische procedure.

Conclusie

Een merknaam registreren en vastleggen is ontzettend belangrijk wanneer je een bedrijf hebt. Door het vastleggen van je merknaam bescherm je deze naam en voorkom je dat anderen jouw naam misbruiken. Wanneer je jouw merknaam wil registreren kun je dit eenvoudig doen via het merkenregister van het BBIE. Houd hierbij wel rekening met de verschillende categorieën waarvoor je de naam wilt vastleggen, dit kan onnodige verwarring voorkomen. Als jouw naam vastligt is het belangrijk om goed in de gaten te houden of er geen bedrijven zijn die jouw naam misbruiken voor dezelfde of een soortgelijke categorie. Dit kan eventueel worden aangepakt door middel van een juridische procedure. Door het registreren en vastleggen van je merknaam kan je bedrijf zich optimaal beschermen en kan je de naam van je bedrijf met een gerust hart blijven gebruiken.

Bron: intellectueeleigendom.be