Voor- en nadelen van het materiaal GFRP

GFRP is een composiet materiaal wat voor het eerst geproduceerd is in 1960. In 1980 is het echter pas voor het eerst gebruikt bij de bouw van een hogesnelheidstrein in Japan. De vraag die dan resteert is waarom engineers ervoor kozen dit materiaal te gaan gebruiken om sterke en langdurende projecten te bouwen terwijl het bestaande materiaal vaak al erg sterk was. Het antwoord op deze vraag ligt hem in feit dat GFRP niet onderhevig is aan corrosie, wat er bij traditionele materialen voor zorgt dat een constructie op een zeker moment onveilig wordt. GFRP heeft hier dus geen last van en is onder andere hierdoor een zeer geliefd materiaal onder veel engineers, toch heeft het materiaal ook een aantal nadelen. 

De voordelen van het gebruik bij constructies

Steeds meer grote infrastructuur bouwers hebben erkend dat GFRP een sterk kosten effectief materiaal is dat een groot potentieel heeft. Steeds meer bedrijven kiezen er ook voor GFRP materialen te laten produceren zoals mogelijk bij diverse producenten zoals op alformet.com. De directe voordelen van dit materiaal zit hem in de eigenschappen die dit materiaal omvat zoals: de hoge weerstand die het materiaal biedt tegen corrosie waardoor de levensduur van een constructie vele malen langer is dan met traditionele materialen. Hierdoor is het materiaal ook erg duurzaam, het gaat erg lang mee. Verder is GFRP erg licht, helemaal ten opzichte van staal bijvoorbeeld. Verder is het niet stroomgeleidend en dus een stuk veilig voor een energiecentrale bijvoorbeeld. 

Nadelen die GFRP met zich mee kan brengen

Toch heeft dit materiaal net zoals de meeste materialen ook een aantal nadelen, deze zitten hem echter niet zo zeer in de eigenschappen van het materiaal. Een van de voornaamste nadelen is namelijk de prijs, die ligt een stuk hoger dan bij staal en aluminium bijvoorbeeld. Ook is het materiaal lastig te recyclen doordat het moeilijk te smelten is zoals bij aluminium. Verder is lastig te produceren en niet geschikt voor elke toepassing.